|日本語English中文
Hiroshima Nishi Fire Station
Our consistent image for the fire station was a transparent volume covered with glass louvers, so that people could see various activities from the outside. Each interior facility is located around an atrium where firemen train. The whole building apart from a few special boxes consists of spaces separated with glass.

The exhibition lobby and the visitor terrace on the 4th floor are free space for everyone. These spaces overlook training activities, firemen’s work, lectures at the auditorium (which has a movable floor), practices at the emergency education center and so on. Having seen firemen guiding and explaining their work to local people, we feel deeply that a fire station should shoulder a very important role in shaping a local community.
Function
Fire Station, Education Center
architects
Riken Yamamoto & Field Shop
structural eng.
Plus One Structural Des. & Eng. Firm
structural mech.
Sogo Consultants
Site area
1.712 ㎡
Building area
1.326 ㎡
Floor area
6.245 ㎡
construction
2000.3
other
Fire Safety Designers: Ataka Fire Safety Design Office
Quantity Surveyors: DanQuantity Surveyors Office
Acoustic Designers: Nagata Acoustics
Sign Designers: Hiromura Design Office