|日本語English中文
Dantsuka Clinic
This is a clinic and residence built in front of a station in the suburbs of Tokyo. The clinic occupies the first to third floors and the fourth and fifth floors are used as the owners residence. Here, furniture-like boxes are set into slabs and we proposed an architecture that can respond to the requirements of internal activities just through the arrangement of those boxes.

Structurally, the central core bears the lateral load, while H-section steel columns bear the vertical load. The core is used for the operating room and x-ray room in the clinic, and as large storage space in the residential part. The columns are set in 2m from the outside wall thus, from the exterior, it looks like the slabs and boxes are floating. Also, we put photographs on the wall surface using people from the clinic as models. It is our hope that those photographs will become a sign portraying the role of this building as a local medical facility.
Function
Clinic and residence
architects
Riken Yamamoto & Field Shop
structural eng.
Plus One Structural Des. & Eng. Firm
Site area
619 ㎡
Building area
227 ㎡
Floor area
999 ㎡
Structure
Rainforced concrete
construction
2002.